ME KÕIK EI SAA TEHA SUURI ASJU, KUID ME VÕIME TEHA VÄIKESI ASJU SUURE ARMASTUSEGA. (Ema Teresa)

13 oktoober 2009

Viimastest päevadest takkajärgi...

6.päev
11.oktoober 2009
Täna on kaunis pühapäev. Vihma tibutab ja udu katab eemalt paistvaid mägesid. Sõidame 5 km kaugusele ühe ümbruskonna kõrgeima mäe jalamile, Meil endil pole õnneks ise vaja selle mäe tippu ronida, vaid saame sõita sinna eriliste gondlitega. Mäkkesõiduks istume kuue kaupa väikesesse õhusõidukisse ning laseme end vinnata 1000 m kõrgusele.
Mulle meeldis see, kui õpetaja Jaana ehmatanud nägu tegi. Mulle meeldis see ilus ja kivine vaade. Sõitsime mäkke ja alla vaadates nägime puid ja maapinda. Viimase osa teest kõndisime mööda metsarada. Tee oli hästi kivine.
Mõned sõnad minu perest ka. Anial oli papagoi, kelle ta tuppa lahti lasi.
Carol

7.päev
12.oktoober 2009
Bielsko-BIala oli kindlasti väga ilus linn. Kirjutasin "kindlasti" sellepärast, et vihm segas kahjuks nii linnaga kui linna ümbrusega tutvumist.
Ene
Linnavalitsus asus uhkes hoones. Saime istuda pehmetel toolidel, uhkete puidust laudade taga. Linnapea rääkis, et algselt oli kaks linna : Bielsko ja Biala. Need kaks linna liitusid üheks: Bilesko-Bialaks. Linnapea rääkis poola keeles, kuid tema juttu tõlgiti. Linnavalitsuses oli väga tore.
Magnus
Meile korraldatud kontsert koolis oli vapustav, seal oli nii võimlemist, laule, rahvatantsu, ka löökpillide (plastpudelite) ansambel ning näidend ulakast inglist. Hämmastav oli võmlejate laste professionaalne tase ning lava dekoratsioonid ja kostüümid.
Ene
Kool tundus väga suur, sest me ei ole harjunud nii suure koolimajaga.Koolimaja on 27 aastat vana, hetkel on seal õpilasi 450, kuid on olnud aega kui koolis oli ligi paar tuhat õpilast, kes käisid koolis kahes vahetsues. Sellel õppeaastal on koolis lig 40 õpetajat. Koolimaja uksed avatakse hommikul kell pool seitse ning suletakse õhtul kell üheksa.
Külastasime ka kooli muuseumit, mis oli palju väiksem kui meie kooli muuseum.
Marite
Koolis esitati meile lahe näidend inglitega. Kostüümid olid super lahedad. Margus.
Õhtupoolik oli raske, sest ees ootas lahkumine perest. Pere oli suurepärane, kõik oli OK. Iga hetk selles peres oli väga huvitav, naljakas, tore. Väga kahju oli sealt ära tulla. Poola jäid maha head sõbrannad ja sõbrad. Mul vedas väga, minu mõlemad Poola pered olid suurepärased.
Marite
Lahkumine. Meenuta seda päeva, hetke, kui kohtusid oma esimese poola perega... teise poole perega? Mida sa tundsid? Millele sa mõtlesid? Hoia seda tunnet meeles ja mõtle praegusele hetkele. Sa oled ühe suure ja võimsa kogemuse võrra rikkam. Kohtumise hetke ja viimase hüvastijätulehvituse vahele jääb pikk aeg. See on täpselt nii pikk, nagu sa omale mällu talletad. Me ise kujundame oma mälestused, jätame nad omale sobival moel meelde.
Mida sa siis sellest reisist mäletada tahad?
Ela tõuseb õhtusöögilauas püsti. Kõlistab klaasi ja kahvlit kokku ning palub vaikust sõnavõtuks. Tänan teid, mu armsad sõbrad. Meil oli imeline ühine projektinädal. Ela silmad on märjad. Tahtsin öelda, et see on uskumatu, kui palju seob inimesi selline ühine kogemus. Ta nutab. Projekti teevad eriliseks need erilised inimesed, kellega koos Poolat avastasime.
Õppisin paremini tundma ka Margust, Maritet, Magnust, Carolit ja Raimot.
Margus, oled väga siiras ja emotsionaalne poiss. Vaatad maailma avatud ja selgete silmadega. Tundub, et oled üks neist õnnelikest inimestest, kellel pole looduslikke silmaklappe - sa näed asju tõetruult. Arvan, et reisi jooksul õppisin ka mina, kuidas sinuga paremini läbi saada ja konflikte juba eos vältida. Sinu poola perekond kinnitas mulle, et oled väga lahe noormees, kes on alati tagasi oodatud. Sinu poola pere ootab sind külla igal ajal. Oled tubli ja arukas noormees.
Marite, oled nagu öeldakse vee lähedal sündinud ning pisarad on sinu palgeilt kiired voolama. Sinu vennake arvas, et kui niii jätkad, tekib siia Bielsko-Bialasse uus järv, mis hakkab kandma nime Marite järv. Juba päev enne kojusõitu näisid sa nukker ja arvasid, et siia võiks küll kauemaks jääda. Tänane lahkumine oli lausa vesine.... Marite, jäid mulle meelde, kui väga südamlik ja hooliv noor neiu, kes märkab enda ümber inimesi ja on tähelepanelik kaaslaste suhtes.
Oled ka ratsionaalne, ega kipu kulutama tühjale -tähjale. Oled hea majandaja, hea perenaine.
Magnus. Oma võluva naeratusega, avad nii paljud uksed ning võidad inimeste südamed, kuigi oled pigem vaikne ja jääd tahaplaanile. Oled väga positiivne ja hea huumorisoonega. Nagu ka Marite, hoiad sa väga oma perekonda.
Carol. Oled lahe reisikaaslane. oled uudishimulik ja avatud uutele kogemustele ja katsumustele. Oskad väga hästi kohaneda uute olukorddega ning vestelda nii eakaaslaste kui ka täiskasvanutega. Märkasingi end mõttelt, et kui täiskasvanulikult sa kohati mõtled. Oled juba suureks saanud.
oled väga hooliv ja sul pole sõbrale kunagi millestki kahju.
Matemaatikat hakkame koos õppima ja nagu me nüüd väga hästi teame, ei ole sa hommikuinimene, ega suuda kahjuks hommikuti õppida. Õhtupoole, nii alates kell 16. alates läks sul ka matemaatikaülesannete lahendamine ülihästi.
Raimo. Arukas noormees, kes tunneb maailmaasju. Sa tead palju ja tahad juurde teada.
Kaja. Sulle võib kindlalt rahaasjad usaldada. Oled täpne ja konkreetne ja seda mitte ainult rahaasjades.
Ene. Sul on väga laialdased tadmised ajaloost. Lausa uskumatu, kui palju võib keegi teada. Sinuga on tore reisida, sest mitte alati pole lihtne giidi mõista ja isegi nimesid järele hääldada, kuid sulle see raskusi ei tekitanud, suutsid ka huvitavaid fakte ja märksui juurde lsiada.
Ly. Minu arust on imeline võime kasutada iga hetke enda väljapuhkamiseks. Oskad kasutada aega kõige ratsionaalsemalt.

Mida ma siis enda kohta teada sain? Et inglise keelt tuleb õppima hakata. tõesti minna keelekooli ja õppida.

8.päev
13.oktoober 2009
Reisi Poola saab iseloomustada ainult ühe sõnaga - SUUREÄRANE. Sügisene kirju loodus, suursugused, kõrgete tornidega kirikud, kirikukellade helin, väga ilus Bielsko Biala linna, lõputud õunaaiad, südamlikud vastuvõtud ja väga sõbralikud ning külalislahked inimesed. Tore reis oli!
Kaja

Kokkuvõtteks võib öelda, et Poolas oli päris tore olla - nägin kuidas elavad sealsed inimesed. Mul on hea meel, et mul oli võimalus Poola sõita. Elasin kahes perekonnas , aga ei saa öelda kumb oli lemmikum - sest mõlemad pered olid väga toredad. Alguses, kui poola peresse läksin, ma kartsin ka. Oli hirmuäratav minna perre, keda ma üldse ei tundnud. Kui aga olin ühes peres juba mitu päeva olnud, oli sealt nii raske lahkuda. Aitäh, selle toreda reisi eest.
Marite

Viimasel õhtul oli lahkumine. See oli kurb. Eriti jäi meelde mulle tore poola õpetaja Ela. Ta oli nii sõbralik.
Hüvastijätt hotellis oli kurb. Poolas ei hakanud mul kordagi igav.Tasus ära vastu pidada see raske pikk bussisõit. Poolast leidsin ma endale palju sõpru. Piotreku pere kutsus minu pere enda juurde külla, kas siis järgmise suve juulis või augustis. See võiks isegi päris lahe olla. Poolas oli nii lahe. Kindlasti lähen ma sinna tagasi.
Raimo

Tore on olla taas kodumail. Tervitamas päike ja kldne sügis.
Järgmise reisini!

Kommentaare ei ole: