ME KÕIK EI SAA TEHA SUURI ASJU, KUID ME VÕIME TEHA VÄIKESI ASJU SUURE ARMASTUSEGA. (Ema Teresa)

17 mai 2010

Rumeenia "Sõmeru Sõnumites"

Orienteerumismängu „Reis Rumeeniasse" juhend

Mängus osalevad Inglismaa, Hispaania, Poola, Rumeenia ja Eesti Comeniuse projekti „Ettevõtlus Euroopas - tegevus täis seiklusi" koolid.

Mängu käik

1. Tallinna Lennujaam - Said pileti transiitreisile Tallinn - Bukarest. Vahetad lennukit Helsingis ja Budapestis ning maabud kell 16.00 Rumeenia lennuväljal.

2. Tormiline kohtumine sõpradega Bukaresti lennujaamas, pagasi ootamine - kaotad pool tundi

3. Liiklus- ja lumeummikud pealinna tänavatel - 25 kilomeetri läbimiseks kulub sul peaaegu kolm ja pool tundi.

4. Õhtu hotellitoas - öörahu - jätad mängu pooleli.

5. Alustad hommikut väljapuhanuna - preemiaks bussiekskursioon Bukarestis

6. Lasteaia külastus - soe ja sõbralik vastuvõtt tõstavad su meeleolu. Jälgid huviga lasteaialaste tegemisi. Tutvud laste elu ja töötingimustega. Naudid mõnuga meeleolukat kontserti. Valmistad töötoas õlakotile rahvuslikus stiilis kaunistuse, tegeled maalimise ja puunuku valmistamisega. Oled rahul ja õnnelik.

7. Jõuad kolmandasse päeva. Pakid kohvrid ja alustad sõitu Transilvaania suunas. Märgusõnadeks Dracula, Rumeenia kuninga residents Peles ja Pelisoris ning mäed. Ahhetad ja ohhetad. Kerge pettumusena saad teada, et kurikuulus Dracula on vaid müüt ja tegelikult laenas iiri kirjanik Bram Stoker Draculale nime hoopiski valitseja Vlad III-lt. Nende segaste tunnetega jalutad ajaloolise Sigishoaaras, kus asub maailma kõige kitsam tänav, imetled Brasovi tulesära ja ammutad endasse teadmisi Rumeeniast, et neid kodustele kenasti edasi anda.

8. Leiad ennast Poiana Tapalui „kodutänavalt". Taas pakid hotellitoas asju. Märkamatult on kadunud kaks päeva. Jätad hüvasti mägede harjadelt peegelduva hommikuse päisesäraga.

9. Jälle Bukarestis. Jalutuskäik vabaõhumuuseumis, mis vormilt sarnaneb Rocca al Marega ja Nicolae Ceauşescu poolt kavandatud gigantehitises, kus praegu asub parlament. Saad teada, et Ceauşescu laskis hävitada ajalooliselt väärtuslikke hooneid, et teha ruumi oma paleede ehitamiseks.

10. Järgmine etapp - inglise keele tund koolis nr.19. Spetsiaalselt meie tarvis on kohale kutsutud klassitäis õpilasi. Imestad vaikuse üle koolimajas, kus õpib ligikaudu 800 õpilast. Saad teada, et teistel on veel koolivaheaeg. Lõpetuseks ühislaul „Don�t worry, be happy".

Olemegi õnnelikud.

11. Õnne ja üksmeelt jätkub nii ühisele rahvuslikule õhtusöögile kui ka järgmise päeva töökoosolekule. Tehakse kokkuvõtteid projektitööst ja kavandatakse tulevasi tegevusi. Tunned suurt ja sügavat tänutunnet vastuvõtjate vastu. Nutad! Ja seda päriselt, sest koos veedetud päevad on peagi möödumas.

12. Alustad tagasiteed. Seekord kestab bussisõit vaid 20 minutit. Hüvastijätt lennujaamas. Kombekohased kallistused, soojad sõnad ja lootus taas kohtuda maikuuselt soojal Inglismaal

13. Tere tulemast koju! Juba homme ootavad sind Uhtna Põhikooli õpilased ja kolleegid, kellel sa kõik nähtu-kuuldu-kogetu kenasti edasi annad.

Seekordses „mängus" osalesid Jaana Kangro, Riina Orgus, Elina Peri, Ly Kivistik ja Sirje Rebane

Kommentaare ei ole: